PIKKUJOULUN TONTTUTOHTORIVÄITÖS
Tulevaisuuden tutkimuksen seuran perinteinen tonttuväitöspikkujoulu vietettiin
maanantaina 10.12.2007 seuran toimistolla, Eerikinkatu 28, 5. krs, Helsinki.

Dosentti Mika Aaltonen tonttuväitteli tonttutohtoriksi aiheesta
Kolmas linssi – miksi näemme, mitä näemme emmekä jotain muuta?

Aaltonen_RSA_Thirdlens.pdf

The Third Lens: Multi-ontology Sense-Making and Strategic Decision-Making käsittelee terävästi ja uudella tavalla päätöksenteon osuvuutta ja tehokkuutta. Kirja huomioi asioiden ja tapahtumien luonnollisen aikajänteen sekä strategisen maiseman tavalla, joka auttaa ihmisiä ja organisaatioita olemaan luovia ja käyttämään hyväksi esiin nousevia mahdollisuuksia.

Aaltosen mukaan joillekin asioille luonnollinen aikajänne on tunti, viikko tai kuukausi. Toiset ovat selvästi kauempana. Näitä ajan suhteen erilaisia asioita tulee myös johtaa eri tavalla. Toisaalta meidät on opetettu ajattelemaan, että asioiden tulee olla järjestyksessä. Kuitenkin työssämme järjestyksen asteet vaihtelevat, ja tämän pitäisi vaikuttaa myös johtamiseen.

Mika Aaltonen on luonut kirjassaan uuden teorian strategiseen johtamiseen. Kirja koostuu taitavasti rakennetusta verkosta, jossa mukana ovat Deutsche Bankin think tankin uuden mallin rakentaja Stefan Bergheim, YK:n pitkäaikainen strategisen suunnitteluyksikön johtaja Tapio Kanninen ja maineikas futuristi John Naisbitt, joka omalta osaltaan on vaikuttanut yhden kirjan luvun sisältöön. Lisäksi asiantuntemustaan kirjaan tuovat London School of Economicsin innovaatiopalkittu professori Eve Mitleton-Kelly, connectionist-mallin rakentaja professori Paul Cilliers sekä Washington Centre for Complexityn executive director Irene Sanders.

Aaltosen kirja on herättänyt asiantuntijapiireissä hyvin paljon huomiota. Keski-Euroopassa kirjan julkistamistilaisuuksia järjestävät mm. Ranskan pääministerin ennakointitoimisto DIACT, Deutsche Bankin Think Tank ja Euroopan Unioni.

Mika Aaltonen on kauppatieteiden tohtori, joka johtaa TKK:n BIT-tutkimuskeskuksen StraX -ryhmää. Ryhmä tutkii strategista älykkyyttä ja tulevaisuuden muodostumista. Aaltonen on arvostettu kansainvälinen asiantuntija ja lukuisten Think Tank -tyyppisten ryhmien jäsen.
Lähde: Otaniemi uutiset, www.otaniemi.fi/main.site?action=news/view&id=481&ngid=2