Tulevaisuuden tutkimuksen seuran

Satakunnan Klubi Porin toimintaryhmä

Tapahtumia ja aineistoja - rullaa sivua alaspäin!

Satakunnan Klubin syntysanat lausuttiin jo vuonna 2004 (12.10.2004). Taina Hanhinen Porin tekniikkaopistolta oli kutsunut palaveriin satakuntalaiset ennakointitoiminnan kanssa tekemisissä olevat henkilöt. Tilaisuudessa keskusteltiin ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen näkymistä Satakunnassa, Porin tekniikkaopiston OSUKO-hankkeen suunnittelusta sekä tarpeesta verkottua ennakointitiedon levittämiseksi. Tilaisuuden anti katsottiin niin hyödylliseksi, että kokoontumisista päätettiin tehdä säännöllisiä. Allekirjoittanut sekä tutkija Katja Laitinen olimme juuri käynnistäneet SataEnnakointi-projektin. Kokoontumisten vetäminen tuli osaksemme ikään kuin luonnostaan.

Satakunnan Klubi on vaatimaton paikallinen vastine Rooman Klubille. Nimen keksi Satakuntaliiton aluetutkija Tuula Hermunen. Tällä hetkellä Klubin s-postilistalla on 31 henkilöä, joista kokouksiin osallistuu keskimäärin noin 10. Tähän mennessä Klubi on kokoontunut 13 kertaa. Alustusten ja keskustelujen aiheita ovat olleet mm. verkostoituminen ja yhteistyö, ennakoiva innovaatiotoiminta, HEMASU-laskentamalli ja käytännön ennakointi, Olkiluodon rakentamisprojektin vaikutukset, Satakunnan ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämön toiminta sekä Satakunnan maakuntasuunnitelman tarkisteprosessi. Kokouksissa keskustellaan hyvin käytännönläheisesti Satakunnan tulevaisuuteen vaikuttavista asioista. Nykyinen toimintamalli on osoittautunut toimivaksi.

Noin vuoden toiminnan jälkeen huomattiin, että Klubin toiminta tosiasiallisesti vastaa Tulevaisuuden tutkimuksen seuran toimintaa. Paikallistoimintaryhmäksi liittyminen on siten looginen Klubin institutionalisoitumisen muoto.

Lehtileike Hallinto-lehdestä 4/2006 "Satakuntalaisilla oma Rooman Klubi"

 Satakunnan Klubin seuraava tapaaminen

TULEVAT TAPAHTUMAT

Klubiin pääsee mukaan jokainen ennakoinnista ja tulevaisuudentutkimuksesta kiinnostunut henkilö. Tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia.

Toimintaa organisoi vetäjätiimi Heikki Rantala ja Jyrki Kangas.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan Satakunnan Klubin toimintaan, ota yhteyttä Heikki Rantalaan: heikki.rantala[at]dnainternet.net

SEMINAARIARKISTO
Satakunnan Klubi aloitti taas aktiivitoiminnan ke 7.9.2011 tilaisuudella, jossa keskusteltiin Satakunnan brändistä ja kilpailuedusta otsikolla Satakunnalle siivet selkään. Aiheeseen johdatteli Brand Agency Pundan tj ja strateginen planner Riikka Merisalo.
Vuonna 2008 Satakunnan Klubin toimintamuoto olivat kokoontumiset, joita järjestetään kuukauden ensimmäinen tiistai kello 15 helmi-toukokuussa ja syys-joulukuussa. Kokoontumisissa herätellään keskustelua eri alustajien esittelemistä aiheista. Vuonna 2008 tavoitteena on yhteistyön lisääminen muiden toimintaryhmien kanssa sekä kokousten järjestäminen ”klubimaisissa” tiloissa.
Tiistaina 20.5.2008 klo 15 Hei kaikki klubilaiset,

Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 20.5.2008 klo 15, Porin lentoasemalla Ravintola Lentokentän kabinetissa.

Jyrki Kangas kertoo, millainen on Tukholma-Pori-Jyväskylä -lentoyhteys ja mitä siitä seuraa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta pyydän ennakkoilmoittautumisen s-postitse pe 16.5. mennessä. Tilaisuuteen kutsutaan myös tiedotusvälineiden edustajia.

Tervetuloa!

T: heikki.rantala@dnainternet.net

tiistaina 1.4.2008 Hei kaikki klubilaiset,

Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 1.4.2008 klo 15 Länsi-Suomen Osuuspankin BePOPin konttorissa, Yrjönkatu 22, Pori.

Länsi-Suomen Osuuspankin OP-Private johtaja Ville Aalto-Setälä alustaa aiheesta: Miksi korkomarkkinat ovat sekaisin ja mitä siitä seuraa?

Kokoonnutaan kauppakeskus BePOPin Isolinnankadun puoleiselle käytävälle Yliopiston Apteekin lähistölle klo 15.

Tervetuloa!

T: heikki.rantala@dnainternet.net
4.3.2008 Satakunnan Klubi kokoontui tiistaina 4.3.2008 klo 15 Reima Country Centerin alakerran kokoustiloissa
Jämintie 659, JÄMIJÄRVI. Rakennus sijaitsee Jämin ydinalueella.

http://www.jami.fi/majoitus-jaruokamaailma/majoitusmaailma/reimacountry-hotelli

Aluearkkitehti Ilmari Mattila alusti aiheesta Jämin kehittyminen ja tulevaisuus

T: heikki.rantala@dnainternet.net

30.1.2008 Honka Center Honkajoki Satakunnan Klubin vuoden 2008 ensimmäinen kokoontuminen on seminaari-muotoinen. Ohjelma on myös liitteenä.

Alueiden gravitaatio -seminaari
30.1.2008 Honka Center Honkajoki (www.honkacenter.com)

OHJELMA

14.00 Tilaisuuden avaus, Heikki Rantala, projektipäällikkö, Suupohjan ammatti-instituutti

14.10 Yrittäjänä kahdessa maakunnassa, Hannu Malmivaara, toimitusjohtaja, Pirjon Pakari

14.40 Maaseudun innovaatioympäristö, Antti Saartenoja, vanhempi tutkija, Ruralia-instituutti

15.10 Pienuuden dynamiikka, Ilari Karppi, professori, Tampereen yliopisto, yhdyskuntatieteiden laitos

15.45 Kahvitarjoilu ja loppukeskustelu

Seminaarin järjestävät Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Satakunnan Klubi sekä Seinäjoen toimintaryhmä.

Tilaisuus on maksuton, vapaa pääsy. Lisätietoja:
Matti Voutilainen, rehtori, Suupohjan ammatti-instituutti, matti.voutilainen@saiedu.fi, 050 313 8032
Heikki Rantala, projektipäällikkö, Suupohjan ammatti-instituutti, heikki.rantala@saiedu.fi, 040 564 3824

Terveisin Heikki Rantala

Ohjelma pdf-muodossa

Tiistaina 4.12.2007 klo 15

Hei kaikki klubilaiset!

Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 4. joulukuuta 2007 klo 15 Satakuntaliitossa (Pohjoisranta 11 D, Pori).

Meimi Lahti Satakunnan ammattikorkeakoulusta alustaa aiheesta tulevaisuustieto, strateginen suunnittelu ja päätöksentekoprosessi.

Tervetuloa!

T: heikki.rantala@dnainternet.net

tiistaina 6.11.2007 klo 15 Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 6. marraskuuta 2007 klo 15 Satakuntaliitossa (Pohjoisranta 11 D, Pori).

Kokoontumisen aiheena on alueellisen ennakoinnin tulevaisuus.
- Heikki Rantala Suupohjan koulutuskuntayhtymästä esittelee Suupohjan ja Pohjois-Satakunnan alueellinen ennakointi -hankeen tavoitteita.
- Tuula Hermunen Satakuntaliitosta kertoo Futurreg-hankkeesta ja satakuntalaisten tulevaisuuskuvista 2035.

Suupohjan ja Pohjois-Satakunnan alueellinen ennakointi on Länsi-Suomen lääninhallituksen ESR-rahoittama hanke, jossa suunnitellaan toimintamalli ylimaakunnalliseksi tulevaisuusfoorumiksi sekä käynnistetään tulevaisuudentutkimukseen tukeutuva ammatillisen koulutuksen kehittämishanke.

Futurreg -hanke on seitsemän maan alueellisten kehittämis- tai tulevaisuustutkimusorganisaatioiden toteuttama alueellisen ennakoinnin edistämishanke, jossa testattiin eri ennakointimenetelmien soveltuvuutta tulevaisuusorientoituneeseen aluesuunnitteluun. Satakunnan osalta aiheena on tulevan maakuntasuunnitelman valmisteluun liittyvät ennakointitarpeet.

T: heikki.rantala@dnainternet.net

tiistaina 2.10.2007 Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 2. lokakuuta 2007 klo 15 Satakuntaliitossa (Pohjoisranta 11 D, Pori).

Emma Susi Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitokselta esittelee samana aamupäivänä julkistettua luovien alojen ennakointitutkimusta: "Rajoja rikkomassa - Porin yliopistokeskuksessa toimivien Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen sekä Taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median osaston Luovien alojen ennakointitutkimus 2007". Pohditaan yhdessä, miten luovien alojen korkeakouluosaamista saataisiin nykyistä paremmin yksityiselle sektorille.

Lisäksi Viveka Lanne Satakuntaliitosta kertoo Satakunnasta Senaatintorilla 2009. Ideoidaan maakunnan kilpailuvaltteja.

Tervetuloa

T: heikki.rantala@dnainternet.net

tiistaina 4.9.2007 klo 15.00 Merkitkää kalentereihinne Satakunnan Klubin syksyn ensimmäinen kokoontuminen tiistaina 4. syyskuuta 2007 klo 15. Aiheena on 2008 Porissa järjestettävän korkean tason elinkeinoelämän tulevaisuus- ja innovaatioseminaarin sisällön ideointi.

Paikka: Satakuntaliitto, Pohjoisranta 11 D, Pori

T: heikki.rantala@dnainternet.net

tiistaina 8.5.2007 klo 15.00 Hei kaikki klubilaiset!
Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 8.5.2007 klo 15.00 Prizztech Oy:ssä (Teknologiakeskus Pripoli, Tiedepuisto 4, B-rakennus, 2. kerros, 28600 Pori, www.prizz.fi).

Tilaisuudessa Mari Antikainen esittelee Prizztech Oy:n toimintaa sekä Chance-hankeen ja yritysten ennakointimallin.

T: heikki.rantala@dnainternet.net
tiistaina 3.4.2007 klo 15.00 Hei kaikki klubilaiset!
Satakunnan Klubi kokoontui tiistaina 3.4.2007 klo 15.00 Satakuntaliitossa (Pohjoisranta 11 D, Pori).
Tilaisuudessa kuultiin Nyyfiiki Kulttuuriosuuskunnan esittely näkökulmana
Akateemisen kulttuuriyrittäjyyden tulevaisuuden haasteet.
Nyyfiiki on perustettu Porissa vuoden 2006 syksyllä. Osuuskuntaan kuuluu kymmenen energistä tiede- ja kulttuurialan moniosaajaa, jotka kaikki ovat Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen kasvatteja. http://nyyfiiki.fi/
T: heikki.rantala@dnainternet.net
tiistaina 27.2.2007 Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 27.2.2007 klo 15.00 Satakuntaliitossa (Pohjoisranta 11 D, Pori).

Olli-Pekka Salli Estradi-hankkeesta puhuu otsikolla "Tulevaisuuden televisio - vuorovaikutteinen media". Lisäksi Olli-Pekka demoaa kehitteillä olevan uuden tv-kanavan toimintaa.

Estradi-hanke on Euroopan unionin osarahoittama projekti, jonka toteuttaa Satakunnan ammattikorkeakoulu. Rahoituksen hankkeelle on myöntänyt Länsi-Suomen lääninhallitus. Estradi-hankeen tavoitteena on rakentaa virtuaalinen kohtaamispaikka ja luova innovaatioympäristö satakuntalaiselle kulttuuriteollisuudelle ja kulttuurialan toimijoille. Toimintamallina käytetään uudenlaisen kansalaiskanavan toimintamallia.

T: heikki.rantala@dnainternet.net
tiistaina 16.1.2007 Hei kaikki klubilaiset!

Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 16.1.2007 klo 15.00 Satakuntaliitossa (Pohjoisranta 11 D, Pori).

Käydään tapaamisessa läpi Satakuntaliiton ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen 10.1. järjestämän ennakoinnin työseminaarin satoa. Päivitetään lisäksi toistemme tiedot siitä, mitä ennakoinnin rintamalla on Satakunnassa meneillään.

Edellistä imagonkehittämisaiheista tapaamista on aiheellista palutella myös mieliin: klubilaiset on kutsuttu 25.1.2007 Porin Promenadikeskuksessa järjestettävään imagoseminaariin. Lisätietoja myöhemmin.

T: heikki.rantala@dnainternet.net

tiistaina 12.12.06 klo 15.00  Satakunnan Klubi kokoontuu ennakkotiedoista poiketen tiistaina 12.12.2006 klo 15.00. Kokouspaikka on Porin Seudun Kehittämiskeskus Oy POSEK, Antinkatu 2. 

Pikkujouluisen tapaamisen aiheena on Satakunnan sisäinen ja ulkoinen imago. Klubin vieraana on Kari Veijonen mainostoimisto Rientolasta.

T: Heikki Rantala heikki.rantala(at)dnainternet.net

tiistaina 7.11.06 klo 15.00 Satakuntaliitto  Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 7.11.2006 klo 15.00 Satakuntaliitossa.
 
• Kirsi-Mari Vihermaa kertoo kokemuksistaan tulevaisuudentutkimuksesta Perussa
• Heikki Rantala esittelee Delfoi-tekniikkaa
• Keskustelua satakuntalaisista aiheista
 
Delfoi-tekniikka (delfitekniikka): Asiantuntijamenetelmä; vaiheittainen strukturoitu tai puolistrukturoitu kyselymenetelmä, jolla ryhmän (erityisesti asiantuntijoiden) mielipiteitä jostain määrätystä teema-alueesta tuodaan esille ja jalostetaan tiedoksi. Subjektiivisten mielipiteiden perusteella muodostetun tiedon katsotaan sisältävän "hiljaista tietoa", joka muodostaa tärkeän osan tulevaisuustiedon perustasta. (http://www.tukkk.fi/tutu/topi/kokohakemistosivut/kokok%E4sitteetA-Rb.htm)
 
T: Heikki Rantala heikki.rantala(at)dnainternet.net
tiistaina 3.10.06 klo 15.30 Satakuntaliitto Satakunnan Klubi kokoontuu tiistaina 3.10.2006 klo 15.30 Satakuntaliitossa.
 Huom! Ennakkotiedoista 30 min myöhennetty alkamisajankohta.
 
• Tuula Hermunen alustaa Satakunnan maakuntastrategian valmistelusta
• Heikki Rantala esittelee tulevaisuuspyörän aivoriihimenetelmänä
Tulevaisuuspyörä: Strukturoitu aivoriihimenetelmä, jossa etsitään jonkin tärkeän trendin, tapahtuman, päätöksen tai heikon signaalin ensimmäisen, toisen ja kolmannen vaiheen vaikutuksia yhteiskunnan tai organisaation toimintaan, arvoihin jne. Tulevaisuuspyörän avulla voidaan järjestellä, ymmärtää ja täsmentää erilaisia tulevaisuutta koskevia näkemyksiä ja niiden mahdollisia vaikutuksia.

Terveisn Heikki Rantala
heikki.rantala(at)dnainternet.net 

Alueellista tietoa ajankohtaisesti http://www.satamittari.fi