Heikot signaalit
 

Elina Hiltunen

Koska Brian Coffman on määritellyt erinomaisesti heikot signaalit, lähetän hänen määrittelynsä tässä:

Heikko signaali on:
- idea tai trendi, joka vaikuttaa yritykseen tai yrityksen toimintaympäristöön
- uusi ja yllättävä signaalin vastaanottajan näkökulmasta
- joskus vaikea huomata "kohinan" ja muiden signaalien keskeltä
- uhka tai mahdollisuus yritykselle
- usein aliarvioitu ihmisten taholta, jotka tietävät asiasta
- omaa viiveajan, ennen kuin kypsyy ja muuttuu valtavirraksi
- edustaa mahdollisuutta oppia, kasvaa ja kehittyä

(Brian Coffman, 1997, MGTaylor, http://www.mgtaylor.com/mgtaylor/jotm/winter97/wsrintro.htm.)

Itse olen mielessäni jakanut heikot signaalit kahteen luokkaan. Ne ovat joko:

1) ns. aikaista informaatiota. Esimerkkinä tieto jostain mahdollisesta tapahtumasta, joka ei kuitenkaan vielä ole konkretisoitunut (vaikka aikainen tutkimustieto joltain tieteen alalta) tai sitten

2) muutoksen ensioireita. Tuleva tapahtuma ei ehkä itsessään ole näkyvä, mutta se voi "oireilla" ja lukien kyseisiä oireita on mahdollista ennakoida muutos. Analogian tästä voi vetää vaikka syysflunssaan. Ensimmäinen "heikko signaali" voi olla väsymys. Sitten tuleekin kurkkukipu ja nenä alkaa valua Niagaran putoksen tavoin ja enää ei tarvitse empiä, mistä väsymys johtui. Se oli siis flunssan aikaista oireilua eli heikko signaali.

Ympäristömme suorastaan pursuaa heikkoja signaaleja. Vaikeus on relevanttien signaalien erottaminen "kohinan" seasta. Parhaimmin relevantit signaalit pystyy erottamaan, jos tuntee hyvin alan, josta on etsimässä näitä signaaleja. Esimerkiksi siis lääkäri voi tunnistaa parhaiten kiinnostat signaalit lääketieteen alalta, polymeeri-kemisti taas vaikka uusista materiaaleista. Signaalien tunnistamiseen ei tosin tarvita kymmenen vuoden yliopistokoulutusta - riittää, kun signaalin havainnoijalla on kiinnostus ja perustietämys alalle, josta signaaleja pyrkii havainnoimaan. Kun nyt tuot tulevaisuusfoorumiin omat havaitsemasi signaalit, pohdipa ensin, millä alalla tunnet olevasi asiantuntija. Havaitsemiasi tämän alan uusia kehityssuuntia kannattaa sitten esitellä heikkoina signaaleina.

Mistä sitten heikkoja signaaleja kannattaa etsiä ? Eräässä mielenkiintoisessa kirjassa (Wygant & Markley: Information and the future, 1988) esitettiin informaation elinkaari. Ensi vaiheessa (idean kehittyminen) informaatio voidaan löytää ns. "luovemmista teoksista" kuten esimerkiksi science fictionista, taiteesta, patenttijulkaisuista, erikoituneista ja ennen kaikkea VAIHTOEHTOISISTA lehdistä. (Heikko signaalihan usein sotii "valta-ajattelua" vastaan). Kun tiedosta tulee tunnetumpi (vaihe: "eliitin tietoisuus"), siitä kirjoitetaan kenties popularisoiduissa tiedelehdissä ja tutkimusraporteissa. Koko kansan julkisuuteen tieto tulee seuraavassa vaiheessa median (TV, radio, lehdet jne.) kautta.

Itse olen sitä mieltä, että nykyään internet tuo loistavan mahdollisuuden heikkojen signaalien etsimiseen. Vierailla kannattaa varsinkin tiedeyhteisöjen ja yritysten sivuilla, joissa yleensä tarkoituksella lähetetään suurelle yleisölle "heikkoja signaaleja" mahdollisista tulevista tuotteista. (Katso esim. http://www.design.philips.com/vof/toc1/home.htm). Myös keskusteluryhmistä ja muutenkin "kuuntelemalla" kansan puheita voi saada esille mielenkiintoisia tulevia kehityssuuntia. Tätä tapaa kutsuu viestinnän guru Åberg "myyttianalyysiksi". Esimerkiksi Shell pystyi ennakoimaan Iranin islamilaisen vallankumouksen paljon ennen eräiden maiden tiedustelupalveluja seuraamalla massojen keskuudessa kerrottuja tarinoita ja niiden muutoksia.

Pääsanomalehdistä on turha etsiä ns. "aikaista informaatiota". Sen sijaan heikot signaalit voivat löytyä näistä lehdistä "muutoksen ensioireina" - oireethan ovat sinänsä vahvoja, niitä on vain tulkittava oikein, jotta löytäisi niiden taustalla olevan tulevan muutoksen.

Käytännön ohjeena heikkojen signaalien etsimiseen voisin esittää seuraavan ajatuksen: Jos löytämäsi tiedonjyvä ei hetkauta tai edes hieman shokeeraa sinua tai kyseenalaista ajatusmaailmaasi tai se on sinulle odotettu tai itsestäänselvyys, ei kyseessä ole heikko signaali. Jatka siis vielä etsintääsi.

Heikkojen signaalien kalastukseen en voi olla kommentoimatta vielä seuraavaa. Pohdi sitä, mitä sinä teet tiedolla heikoista signaaleista tai mitä tulevaisuuden tutkimuksen seura voisi näillä signaaleilla tehdä. "Heikko signaali" sanana voi olla nyt IN, mutta itse signaalit ovat mitättömiä, jos niiden merkitystä ei pohdita eli jos niitä ei siis syntetisoida ja analysoida. Harva meistä kalastelee vain kalansaaliin toivossa. Tarkoitus on kai keittää myös se makoisa soppa.

Elina Hiltunen